Tradiții și obiceiuri

Zagra- legende,traditii, folclor, obiceiuri

Este unanim recunoscuta importanta legendelor si tradițiilor pentru scrierea istoriei unui popor. Datinile ,poveștile, muzica si poezia sunt arhiva satelor noastra românești, cu ele se poate oricând constitui trecutul.
Pe Valea Zăgrii s-au păstrat mai puține legende și tradiții istorice, dar cele păstrate au o deosebita importanță pentru monografia comunei.
Astfel pentru întemeierea satelor comunei circula o legenda referitoare la întemeierea satului Poienile Zăgrii.
O relatare s-a păstrat din vremea răscoalei antihasburgice din 1703-1711 de sub conducera lul Francisc Rakozi II. Tradiția ne spune că ciocniri armate s-au semnalat lângă pădurea „Isipoaia„și că la retragerea lor,răsculatii au lăsat la locul   numit Comoară un bogat tezaur și monede cu inscripția „Pro libertate”
O legenda ne înfățișează invazia tătarilor din   1717 și locul confruntării dintre tătarii și localnici, numit Strujniță
In perioada graniței militare a circulat în comună așa numitul ,, Vers a lui Napoleon Bonaparte”
Legende se spuneau și la șezători cum ar fi cele referitoare la toponimele ”Râpa Dracului” și ” La Smamăn”
Valea Zăgrii a captat  atenția din todeauna prin minunatele comori ale dansului și cântecului și mai ales al portului.Călătorul a fost frapat de priveliștea oamenilor harnici, îmbrăcați în costume tradiționale, de ospitalitatea și de pulsul puternic și sănătos al vieții.
Tezaurul folcloric al Văii Zăgrii , cuprinde ritmuri străvechi ,precum ”Cununa grîului” sau ”Sâmbra oilor” obiceiuri care cinstesc harnicia,munca,onestitatea și omenia.
Hora satului sau ”Jocul de pe prund” din duminicile și sărbătorile de peste an au constituit până mai ieri un mijloc de petrecere colectivă, locul în care statornicesc prietenii sau viitoarele căznicii.
Din păcate, nici satele zăgrene nu sunt scutite de proliferarea păguboasa a Kitsh-ului. Toate denota o intolerabila lipsa de respect față de moștenirea înaintașilor, lipsă de cultură lipsă de simțământ românesc.
Remediul este unul singur ,apelul la LADA DE ZESTRE a acestei frumoase comune păstrătoare de viață româneasca, un simbol în care noțiunea de vatră strămoșească apare mai palpitabilă ca oriunde.
Istoria neamului,tradiția îndeamna pe cel îndrăgostit de frumos la meditație și popas.
    „Spre tine cine m-a îndreptat.
    Din străfund de veac,
    In tine cine m-a chemat
    Fie binecuvântat.”
Ultimele anunțuri anuntanuntanuntanuntanuntvezi toate anunțurile Link-uri utile Presedentia RomanieiGuvernul RomanieiParlamentul RomanieiPrefecturaConsiliul JudeteanFonduri Sapard